Jak Wigilia to barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem. Według mnie tego dania nie da się nie lubić. Przepis sprawdzony od wielu lat. Zdrowo, pysznie i naprawdę każdy kto choć trochę gotuje może to danie wykonać.
Przepis na około 150 uszek.
Składniki do ciasta na uszka
– 300 g mąki pszennej tortowej, typ 450 + trochę na stolnicę do wakowania
– szczypta soli
– szklanka wrzącej wody
– 30 g masła
Składniki na farsz do uszek
– 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
– 1,5 szklanki wody
– Listek laurowy
– 3 ziela angielskie
– 1 większa cebula
– 2,5 łyżki masła
– sól i drobno zmielony pieprz
Przygotowanie farszu:
KROK 1:
Do garnka wkładamy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut (wywar ma lekko mrugać, nie może się mocno gotować). Po ugotowaniu grzyby należy ostudzić, następnie przecedzić, a wywar możemy dodać np. do barszczu.
KROK 2:
Cebulę siekamy w malutką kosteczkę i wkładamy na patelnię z dodatkiem masła. Smażymy do czasu, aż się zeszkli ale nie zarumieni. Pamiętamy by często ją mieszać. Odstawiamy z ognia i studzimy. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy.
KROK 3:
Grzyby drobniutko siekamy na desce, lub przekręcamy w maszynce przez grubsze sitko. Dodajemy ostudzoną cebulkę i mieszamy. Na koniec solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.
Farsz jest gotowy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
KROK 1:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.
KROK 2:
W garnku gotujemy wodę. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy. Tak przygotowaną jeszcze gorącą mieszankę stopniowo wlewamy do mąki i wszystko mieszamy.
KROK 3:
Wymieszane ciasto wykładam na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i mięciutkie.
KROK 4:
Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy np. folią i odstawiamy na około 20-30 minut.
Przygotowanie uszek:
KROK 1:
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na cienkie placki – około 2 mm. Uwaga – resztę trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschło.
KROK 2:
Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu.
KROK 3:
Kółeczko składamy na pół z nadzieniem w środku. Zlepiamy brzegi, następnie łączymy dwa przeciwległe końce.
KROK 4:
Gotowe uszka układamy na stolnicy oprószonej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż kilka minut na ugotowanie, przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą.
KROK 5:
Zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy uszka, gotując je na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty, tak by wypłynęły. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach lub tacy zachowując odstępy.
KROK 6:
Po dokładnym osuszeni uszka można ułożyć w pojemniczkach plastikowych i trzymać w lodówce do 3 – 4 dni. Można też zamrozić na dłużej.
Dodaj komentarz