Jola Gotuje

Uszka z grzybami

,

Jak Wigilia to barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem. Według mnie tego dania nie da się nie lubić. Przepis sprawdzony od wielu lat. Zdrowo, pysznie i naprawdę każdy kto choć trochę gotuje może to danie wykonać.

Przepis na około 150 uszek.

 

Składniki do ciasta na uszka

– 300 g mąki pszennej tortowej, typ 450 + trochę na stolnicę do wakowania
– szczypta soli
– szklanka wrzącej wody
– 30 g masła

Składniki na farsz do uszek

– 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
– 1,5 szklanki wody
– Listek laurowy
– 3 ziela angielskie
– 1 większa cebula
– 2,5 łyżki masła
– sól i drobno zmielony pieprz

Przygotowanie farszu:

KROK 1:
Do garnka wkładamy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut (wywar ma lekko mrugać, nie może się mocno gotować). Po ugotowaniu grzyby należy ostudzić, następnie przecedzić, a wywar możemy dodać np. do barszczu.

Uszka z grzybami
KROK 2:
Cebulę siekamy w malutką kosteczkę i wkładamy na patelnię z dodatkiem masła. Smażymy do czasu, aż się zeszkli ale nie zarumieni. Pamiętamy by często ją mieszać. Odstawiamy z ognia i studzimy. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy.


KROK 3:
Grzyby drobniutko siekamy na desce, lub przekręcamy w maszynce przez grubsze sitko. Dodajemy ostudzoną cebulkę i mieszamy. Na koniec solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Uszka z grzybami Uszka z grzybami
Farsz jest gotowy.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

KROK 1:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.

KROK 2:
W garnku gotujemy wodę. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy. Tak przygotowaną jeszcze gorącą mieszankę stopniowo wlewamy do mąki i wszystko mieszamy.

KROK 3:
Wymieszane ciasto wykładam na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i mięciutkie.

KROK 4:
Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy np. folią i odstawiamy na około 20-30 minut.

Przygotowanie uszek:

KROK 1:
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na cienkie placki – około 2 mm. Uwaga – resztę trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschło.

Uszka z grzybami
KROK 2:
Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu.

Uszka z grzybami
KROK 3:
Kółeczko składamy na pół z nadzieniem w środku. Zlepiamy brzegi, następnie łączymy dwa przeciwległe końce.

KROK 4:
Gotowe uszka układamy na stolnicy oprószonej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż kilka minut na ugotowanie, przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą.

Uszka z grzybami
KROK 5:
Zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy uszka, gotując je na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty, tak by wypłynęły. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach lub tacy zachowując odstępy.

Uszka z grzybami
KROK 6:
Po dokładnym osuszeni uszka można ułożyć w pojemniczkach plastikowych i trzymać w lodówce do 3 – 4 dni. Można też zamrozić na dłużej.

Uszka z grzybami

Jak lepić uszka?

20 odpowiedzi do „Uszka z grzybami”

  1. Your blog is a beacon of light in the often murky waters of online content. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Keep up the amazing work!

  2. Your blog is a testament to your dedication to your craft. Your commitment to excellence is evident in every aspect of your writing. Thank you for being such a positive influence in the online community.

  3. I do agree with all the ideas you have introduced on your post They are very convincing and will definitely work Still the posts are very short for newbies May just you please prolong them a little from subsequent time Thank you for the post

  4. Its like you read my mind You appear to know a lot about this like you wrote the book in it or something I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit but instead of that this is fantastic blog An excellent read I will certainly be back

  5. Your blog is a testament to your dedication to your craft. Your commitment to excellence is evident in every aspect of your writing. Thank you for being such a positive influence in the online community.

  6. Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do so Your writing taste has been amazed me Thanks quite nice post

  7. UID_31937548###
    cekdapa

  8. **mindvault**

    Mind Vault is a premium cognitive support formula created for adults 45+. It’s thoughtfully designed to help maintain clear thinking

  9. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  10. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  11. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  12. UID_38540335###
    agentotoplay

  13. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  14. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  15. UID_18396685###
    test

  16. UID_20861405###
    123

  17. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  18. ji4eO15WoSZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *