Jola Gotuje

Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię

, ,

Jeżeli nie masz zakwasu też sobie poradzimy 😉

Składniki:
– 3-4 kg buraków
– 1 kwaśne jabłko
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 7 ząbków czosnku
– kilka suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) możesz też dodać 2 – 3 suszone śliwki
– 5 listków laurowych
– 8 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2 goździki
– 3-4 łyżki octu jabłkowego lub więcej jeśli wolisz ostrzejszy smak
– cukier trzcinowy, ale biały też się sprawdzi
– ½ litra  zakwasu z buraków (jeżeli go nie masz możesz dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina)
– opcjonalnie -trochę majeranku,  natki pietruszki (może być suszona), lub koperku – na koniec do podania

Przygotowanie:

KROK 1:
Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Wkładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy na połowę. Dodajemy grzyby suszone, ( ewentualnie śliwki), listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, goździki. Całość zalewamy zimną wodą, tak by przykryła buraki, ale nie za dużo bo barszcz powinien być intensywny w smaku i wyglądzie. Całość gotujemy na małym ogniu.

FullSizeRender (2)FullSizeRender (1)

KROK 2:
Jabłko myjemy, nie obieramy dzielimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do barszczu. Dodajmy ocet jabłkowy i gotujemy. Pamiętaj ogień powinien być mały.

FullSizeRender (4)

KROK 3:
Gdy buraki będą miękkie wyławiamy jabłka, cebulę, pietruszkę i marchewkę.

KROK 4:
Obrane i pokrojone ząbki czosnku wkładamy do barszczu i odstawiamy barszcz na całą noc w chłodne miejsce.

FullSizeRender (5)

KROK 5:
Następnego dnia wyławiamy z barszczu buraki i grzyby i możemy zrobić z nich sałatkę, do czego Cię zachęcam, bo to kilkanaście minut pracy a w przyszłości na pewno się przyda no i buraki się nie zmarnują.

KROK 6:
Po odcedzeniu barszczu dodajemy zakwas z buraków i podgrzewamy, ale nie gotujemy, aby nie stracił koloru.  Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku i jeżeli lubisz to trochę majeranku. Ja posypuję go także natką pietruszki . (Jeżeli nie masz zakwasu podgrzej barszcz gdy uznasz, że ma zbyt łagodny smak dodaj trochę czerwonego wina i lekko podgrzej).

FullSizeRender (7)

 

FullSizeRender (6)

 

 

Tak przygotowany barszcz to samo zdrowie. Możemy go podawać z uszkami, krokietami, pierogami lub po prostu delektować się jego smakiem.

NA ZDROWIE! J 🙂

6 odpowiedzi do „Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię”

  1. Mega przepis na barszcz, nigdy bym nie pomyślał zeby dodac wina jak nie ma zakwasu, chyba wyprobuje to na swieta bo brzmi spoko

  2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  3. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  4. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  5. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  6. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *