O właściwościach zdrowotnych buraków pisałam przy okazji zakwasu z buraków do barszczu. Nie będę teraz się powtarzać. Gorąco zachęcam Cię do polubienia tego warzywa.
Składniki:
– 6-7 buraków
– 1-2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– jogurt
– łyżka masła
– sól i pieprz
Przygotowanie sałatki:
KROK 1:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Ścieramy na drobniutkiej tarce.
KROK 2:
Wkładamy na patelnię i podgrzewamy.
KROK 3:
Do buraków na patelni dokładamy łyżkę masła (niektórzy wolą smalec, ale ja go nie używam w mojej kuchni). Podsmażamy do czasu, aż masło się roztopi.
KROK 4:
Dodajemy ocet jabłkowy i wsypujemy cukier. Przez chwilkę podgrzewamy mieszając. Jeżeli wolisz bardziej wyraziste smaki możesz dodać troszkę więcej octu lub cukru. Na koniec dodajemy pół lub więcej opakowania jogurtu i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatka gotowa. Podajemy ją na ciepło.
Buraki na dzień, w którym będzie brakować nam czasu.
KROK 1:
Buraki wyłowione z barszczu ścieramy na drobnej tarce i wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie uciskamy. Obręcz słoiczka dokładnie wycieramy. Szczelnie zakręcamy.
KROK 2:
Słoiki wstawiamy do dużego garnka tak, by się nie dotykały. Zalewamy wodą. Słoiki muszą być zanurzone w wodzie. Wystawać ponad powierzchnię wody powinno tylko około 1 cm słoika – odległość do zakrętki (patrz zdjęcie). Tak przygotowane słoiki zagotowujemy . Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 4-5 minut – nie więcej.
KROK 3:
Słoiki zostawiamy na trochę w garnku. Gdy woda trochę wystygnie wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia.
Buraki z barszczu się nie zmarnowały 🙂
Czekają grzecznie w słoiku na dzień, w którym będziemy mieli bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy otwieramy słoik i przygotowujemy szybko sałatkę według przepisu powyżej. Doskonale pasuje do kotletów mielonych, schabowego, śledzi. Przepisy na szybkie dania już wkrótce.
Dodaj komentarz