Gdzieś kiedyś usłyszałam „…prawdziwa pizza nie jest fast foodem, tylko włoskim mistrzostwem kulinarnym” i zgadzam się z tym stwierdzeniem. To co włożymy na ciasto, zależy od naszych upodobań. Cały sekret dobrej pizzy kryje się w cieście. Przepisów na ciasto do pizzy jest wiele, ale istnieje jeden niezawodny. Ciasto możemy wykonać z różnych rodzajów mąki pszennej typu 450, 550 lub 600, a nawet orkiszowej, ja jednak GORĄCO polecam mąkę specjalnie przeznaczoną do pizzy firmy Frumenta lub La Tua Farina (ta zawiera w sobie już drożdże- nie trzeba ich dodawać).
Warto też wyposażyć się w specjalny kamień do pieczenia pizzy i to na nim, a nie na blasze, przygotowywać ten specjał. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło po cieście i wchłania z niego wodę, dzięki czemu po upieczeniu pizza jest chrupiąca od spodu, ale nie wyschnięta na górze. Pizzę wkładamy na dobrze rozgrzany kamień (najlepiej za pomocą łopatki). Piekarnik powinniśmy dobrze nagrzać przed włożeniem pizzy na kamień. Ustawiamy temperaturę na najwyższą możliwą moc, lub zgodnie z zaleceniami producenta kamienia.
Składniki na ciasto dla 2 osób:
– 250 g mąki do pizzy
– 1 torebka drożdży suszonych jeżeli mąka ich nie zawiera lub 15 g świeżych
– około 130 ml wody
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól do smaku
Dodatki wg własnego uznania:
– mozzarella
– pieczarki
– cebula
– pomidorki koktajlowe
– rukola
– szynka
– oliwki
– inne
Składniki na sos:
– łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów w zalewie
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– ¾ szklanki zimnej wody
– sól
– pieprz
Przygotowanie sosu:
KROK 1:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy i wrzucamy na nią zmiażdżony czosnek i ciągle mieszając podsmażamy, uważając by się nie przypalił.
KROK 2:
Następnie wlewamy pomidory z puszki i wodę i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
KROK 3:
Po kilku minutach smażenia dodajemy oregano, mieszamy i nadal smażymy do czasu, aż cała woda wyparuje. Jeżeli masz czas to gorąco polecam, żeby sos smażyć na bardzo małym ogniu, co najmniej przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos musi mieć dość gęstą konsystencję. Długi czas smażenia pozwala na wydobycie ciekawego smaku, nadaje lekkiej słodyczy.
KROK 4:
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy chwilkę podsmażamy. Niektórzy sos po wystudzeniu miksują, żeby uzyskać gładką konsystencję. Ja tego nie robię. Tu wybór należy do Ciebie.
Przygotowanie ciasta:
KROK 1:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i trochę soli.
KROK 2:
Lekko ciepłą wodę łączymy z cukrem i drożdżami. Dokładnie mieszamy.
KROK 3:
Mieszankę wody z drożdżami wlewamy do miski z mąką i zaczynamy dokładnie wyrabiać ciasto. Możemy podsypywać lekko mąką lub dodać wody. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję.
KROK 4:
Gdy ciasto będzie wyrobione dzielimy je na dwie części i formujemy z niego dwie kule. Kulki ciasta smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i owijamy folią, lub wkładamy do foliowych torebek śniadaniowych. Zostawiamy na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 5:
Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę i dobrze go rozgrzewamy. Jeżeli pieczemy pizzę na kamieniu ustawiamy temperaturę zgodnie z zaleceniami producenta kamienia (są kamienie, na których pieczemy pizzę np. w 230 stopniach Celsjusza).
KROK 6:
Gdy ciasto trochę podrośnie ( powinno być bardzo plastyczne i wilgotne) najpierw z jednej kuli formujemy okrągły placuszek i na desce drewnianej, delikatnie podsypanej mąką (ja to robię na łopatce) rozwałkowujemy ciasto na cienki placek około 5 mm grubości. Jeżeli nie masz kamienia przełóż placek na blachę i dopiero na blaszce dodawaj składniki. Przeniesienie wypełnionego placka bez łopatki będzie bardzo trudne. Można też rozwałkowany placek i ułożyć na papierze do pieczenia.
KROK 7:
Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
KROK 8:
A. Posypujemy startą mozzarellą i mamy po upieczeniu MARGHERITĘ.
B. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym, dodajemy mozzarelę i układamy ulubione składniki np. pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, i szynkę – mamy po upieczeniu CAPRICIOSĘ.
C. Ja uwielbiam pizzę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi – pieczemy margheritę i zaraz po wyjęciu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki i posypujemy listkami rukoli.
SMACZNEGO !!! J. 🙂
Dodaj komentarz