Pomidory suszone na słońcu zawierają duże ilości witaminy C i likopenu o właściwościach silnie antyoksydacyjnych. Są bogate m.in. w wapń, magnez i żelazo. Składniki w nich zawarte zapobiegają tworzeniu się nowotworów, zawałom i miażdżycy. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie,. działają korzystnie na skórę i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Zamknięte w słoiku w pysznej oliwie z ziołami i czosnkiem to naprawdę małe skarby na talerzu.
Przepis ten możesz wykorzystać na dwa sposoby: jako wegetariański tatar, lub ciekawa pasta na kanapki.
Składniki:
– 1 mała cukinia
– 6-7 suszonych pomidorów w oleju
– ½ średniej cebuli
– 1 mała łyżeczka słodkiej musztardy np. z miodem
– świeżo zmielony pieprz
– sól morska
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 6-7 małych kaparów
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
– Grzanki , szczypiorek, kapary itp.
– Na wierzch tatara można położyć żółtko świeżo rozbitego jajka
Przygotowanie:
KROK 1:
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Posolić i posypać cukinię ziołami prowansalskimi. Grillować około 4 minut, aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami.
KROK 2:
Cukinię przewrócić na drugą stronę i skropić oliwą z oliwek. Grillować, aż druga strona się zarumieni. Zdjąć z patelni.
KROK 3:
Na rozgrzaną patelnię po cukinii wkładamy ulubione pieczywo i obrumieniamy je z obu stron.
KROK 4:
Do malaksera/ blendera wkładamy suszone pomidory i pół obranej cebuli. Wszystko miksujemy.
KROK 5:
Następnie dodajemy zgrillowaną cukinię. Miksujemy.
KROK 6:
Na koniec wkładamy kapary, łyżeczkę octu jabłkowego i łyżeczkę słodkiej musztardy. Dodajemy sól jeśli jest taka potrzeba. Wszystko delikatnie miksujemy. Tatar gotowy. Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!
J. 🙂
Dodaj komentarz