I znowu trochę mody w kuchni :). Zachęcam Cię do przetestowania przepisu na wytrawną tartę lub jak kto woli quiche. Quiche to rodzaj wypieku składający się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z masą jajeczno-śmietanową. Doskonale smakuje na ciepło podawane z sałatką, ale może być też spożywany na zimno. To fajna przystawka, a może danie główne, dobre na obiad lub kolację. Łatwe w przygotowaniu, choć czasochłonne (cisto musi się wyleżeć w lodówce przez 1h). Warto spróbować.
Czas przygotowania: około 2 h
6 porcji
SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD
– 25 dag mąki pszennej
– 15 dag zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnej wody
– szczypta soli
NADZIENIE:
– 20-30 dag kurek (mogą być mrożone)
– 200 ml śmietany kremówki 30%
– 200 ml śmietany 12% z kartonika
– 4 żółtka
– 8 łyżek tartego parmezanu lub gran padano
– 4 łyżki innego tartego sera np. gouda, cheddar
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– ½ pęczka szczypiorku
*opcjonalnie: Jeżeli nie chcemy by tarta była zbyt łagodna w smaku, możemy również dodać troszkę sera pleśniowego np. brie
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
KROK 1:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło oraz sól. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną małe okruchy ciasta (można to robić mikserem). Dodać jajko i odrobinę lodowatej wody. Ciasto zagniatamy (miksujemy) w kulę. Ciasto powinniśmy zagniatać bardzo krótko. Im szybciej uda nam się uformować kulę tym lepiej.
KROK 2:
Ciasto w formie kuli owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 3:
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Powinien mieć większą średnicę niż forma, w której będziemy go piec.
KROK 4:
Formę smarujemy masłem. Następnie ciasto przekładamy do formy i wykładamy nim dno oraz boki. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy formę do lodówki na 15-30 minut.
KROK 5:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
KROK 6:
Formę przykrywamy dokładnie (razem z bokami) folią aluminiową. Dno obciążamy jakimś mniejszym naczyniem (jeśli nie mamy możemy np. wsypać suchą fasolę lub ryż). Wstawiamy ją do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 150 stopni.
NADZIENIE: Najlepiej jest je przygotowywać w trakcie pieczenia spodu.
KROK 1:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka, parmezan i goudę. Wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 2:
Dodajemy kurkumę, pieprz cayen i odrobinę soli do smaku.
KROK 3:
Umyte i oczyszczone kurki możemy pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
KROK 4:
Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulę do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i smażymy około 5-6 minut. Na koniec bardzo delikatnie je solimy.
KROK 5:
Po wystudzeniu kurek dodajemy je do masy jajeczno-serowej i dokładnie mieszamy.
KROK 6:
Na koniec do masy dodajemy pokrojony drobno szczypiorek.
KROK 7:
Na ciasto delikatnie przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut do czasu, aż masa zastygnie, ale przy nacisku będzie jeszcze miękka.
KROK 8:
Przed podaniem warto odczekać kilka minut, żeby quiche odparowało.
Propozycja podania:
1. Z sałatką z granatem i ogórkiem
2. Z sałatką z papryką, awokado i granatem
Smacznego! J. 🙂
Dodaj komentarz