To danie w polskiej kuchni gości od co najmniej kilku stuleci. Łączy w sobie to, co w naszej kuchennej tradycji zawsze było uznawane za dobre – drób, podroby i przyprawy. Przepis, który Ci zaproponuję nie wymaga wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Danie to świetnie sprawdzi się jako weekendowy obiad. Zachwyca aromatem i zaskakuje prostotą składników.
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: około 1 h
Pieczenie: 50 minut
4 porcje
Składniki:
– kurczak (około 1,5 kg)
– 4 wątróbki drobiowe
– ½ kostki masła plus 1 duża łyżka do włożenia do brytfanki
– 1 jajko
– 1 bułka kajzerka (mała)
– 1 szklanka mleka
– 3 ząbki czosnku
– sok z ½ cytryny
– pęczek koperku
– pęczek pietruszki
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka gałki muszkatołowej (tartej)
– sól i świeżo mielony pieprz
– 2 jabłka do pieczenia obok
– *opcjonalnie kilka rodzynek do farszu lub łyżeczka cukru
– nić do zszycia kurczaka lub wykałaczki
Przygotowanie:
KROK 1:
Kurczaka przed pieczeniem dokładnie myjemy i osuszamy. Wierzch solimy i oprószamy pieprzem.
KROK 2:
W małym naczynku trochę soli mieszamy z majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wnętrze kurczaka nacieramy sokiem z cytryny i mieszanką soli, czosnku i majeranku.
KROK 3:
Odstawimy do lodówki na około 1 godzinę, żeby smaki się połączyły.
KROK 4:
Bułkę moczymy w mleku.
KROK 5:
Masło ucieramy (najlepiej drewnianą łyżką) i powoli dodajemy żółtko.
KROK 6:
Bułkę namoczoną w mleku odsączamy, rozgniatamy na drobne kawałki i dodajemy do masy maślanej i delikatnie mieszamy.
KROK 7:
Wątróbkę drobno siekamy.
KROK 8:
Koperek i natkę pietruszki drobniutko kroimy i łączymy z wątróbką.
KROK 9:
Następnie wątróbkę i zieleninę przekładamy do wcześniej przygotowanej masy maślano-jajecznej i dodajemy gałkę muszkatołową, odrobinę soli. W tym momencie, jeśli używamy możemy dodać kilka rodzynek. Delikatnie wszystko łączymy.
KROK 10:
Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z farszem.
KROK 11:
Kurczaka nadziewamy farszem, dobrze zaszywamy lub spinamy wykałaczkami tak, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
KROK 12:
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (brytfanki), w którym są małe kawałki masła. Na wierzch układamy troszkę masła. Skrapiamy wodą.
KROK 13:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
KROK 14:
Na początek podlewamy kurczaka delikatnie wodą. Potem co jakiś czas podlewamy go sosem powstałym w brytfance. Pieczemy go około 55 – 60 minut na złoty kolor KONIECZNIE CO JAKIŚ CZAS PODLEWAJĄC WYTOPIONYM SOSEM – WAŻNE, żeby kurczak nie był wysuszony. Mięso po rozkrojeniu powinno być soczyste.
KROK 15:
Po około 40 minutach pieczenia do kurczaka wrzucam kawałki jabłka (bez gniazd nasiennych).
KROK 16:
Przed podaniem pamiętamy o wyjęciu wykałaczek lub nitek.
SMACZNEGO J. 🙂
Dodaj komentarz