Troszkę słodkiego szaleństwa? Czemu nie. Idealny dodatek do kawy lub ulubionej herbaty. Każdy może je przygotować. Przepis jest prosty i wbrew pozorom łatwy do wykonania. Ja potrzebowałam 1,5 h na przygotowanie ciasta, ulepienie rogalików i wypieczenie ich.
Składniki:
– ½ kostki masła
– ½ kostki margaryny
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki cukru
– 7 dag drożdży instant
– ½ kg mąki plus trochę do podsypywania na stolnicę podczas wałkowania
– ½ opakowania marmolady (twardej)
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
KROK 2:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. ( 2 blaszki – tyle będzie rogalików)
KROK 3:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drożdże, masło, margarynę, jajko, śmietanę, cukier. Wszystko wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany.
KROK 4:
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na cienki placek (ok. 5 mm grubości)
KROK 5:
Wycinamy koło wielkości talerzyka śniadaniowego (ja korzystam z pokrywki)- patrz zdjęcia.
KROK 6:
Koło z ciasta dzielimy na 8 części.
KROK 7:
Na każdy trójkącik wykładamy trochę marmolady (mniej więcej ¾ małej łyżeczki).
KROK 8:
Trójkącik zwijamy w rulonik. Zlepiamy boki i formujemy kształt rogalika. Układamy je na blaszce zachowując małe odstępy (rogaliki troszkę podrosną w trakcie pieczenia).
KROK 9:
Czynności od punktu 4 do 8 powtarzamy do wyczerpania ciasta.
KROK 10:
Pieczemy przez około 30-40 minut na złoty kolor.
Miłej zabawy i smacznego! J 🙂
Dodaj komentarz