Właściwości zdrowotne pietruszki i selera znane są od ponad 2000 lat. O dobroczynnych właściwościach selera wspominałam przy okazji przepisu na puree z selera, ale część informacji przytoczę jeszcze raz, bo warto pamiętać, że bez selera nie ma mowy o żadnej diecie odchudzającej czy oczyszczającej. Jest niskokaloryczny, bogaty w potas, cynk, żelazo, fosfor i magnez, a także wiele witamin w tym kwas foliowy i niezwykle cenne witaminy PP i naturalną B kompleks. Odtruwa nasz organizm, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie.
Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza i reumatyzmu. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały pozytywnie wpływają na krążenie krwi i zwalczają anemię. Pietruszka pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspiera pracę nerek i wątroby.
Do tego dodajmy gruszki, które jako nieliczne z owoców zawierają jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i bor – minerał poprawiający pracę mózgu i zapobiegający utracie wapnia z kości. Powinny po nie sięgać osoby chore na osteoporozę. Spożywanie gruszek dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zapobiega powstawaniu nadciśnienia. Ponadto są bogactwem minerałów i witamin w tym kwasu foliowego. Czy powinnam jeszcze coś dodać, żeby zachęcić Cię do przygotowania tej zupy? 🙂
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
– 2-3 pietruszki
– 1 mały seler
– 1 mały por (tylko biała część)
– 3-4 ziemniaki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 gruszki
– 3-4 ziarna ziela angielskiego
– liść laurowy
– szklanka mleka
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Do podania:
– prażone płatki migdałowe
– posiekany szczypiorek
– oliwa truflowa (kilka kropel na każdy talerz)
– opcjonalnie: skwarki z przesmażonego boczku
Przygotowanie:
KROK 1:
Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Pora w drobne paseczki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i pora. Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu, aż cebula zrobi się szklista.
KROK 2:
W między czasie pietruszkę i selera kroimy w drobne kawałeczki i wrzucamy do garnka. Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.
KROK 3:
Następnie ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i wszystko nadal podsmażamy przez około 3 minuty. Co jakiś czas mieszamy.
KROK 4:
Na koniec z gruszki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w małe kawałki. Wrzucamy do garnka.
KROK 5:
Następnie wlewamy wodę (około 1/5 litra, tak by warzywa zostały zanurzone, ale nie więcej), wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy ziele angielski i liść laurowy, a także gałkę muszkatołową i kurkumę. Całość gotujemy około 15 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie.
KROK 6:
Garnek zdejmujemy z kuchenki. WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 7:
Dodajemy sól i pieprz.
KROK 8:
Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia.
KROK 9:
Płatki migdałowe prażymy na patelni na lekko złoty kolor.
Zupę wlewamy na talerz. Dodajemy prażone migdały, posiekany szczypiorek (dla chętnych skwarki z boczku) i wlewamy odrobinę oliwy truflowej
ZUPA GOTOWA!!! SMACZNEGO J. 🙂
Dodaj komentarz