Bakłażany zwane też oberżynami lub gruszkami miłości są doskonałym źródłem błonnika, wspomagają trawienie i wzbogacają nasz organizm w potas, magnez i wapń. Są doskonałym źródłem witamin z grupy B a także C i A. Są niskokaloryczne, mają właściwości detoksykacyjne, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom układu krążenia. Nie powinno się ich podawać małym dzieciom i osobom mającym problemy z nerkami i układem pokarmowym ze względu na ich długi czas trawienia.
4 porcje
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania: około 50 min z pieczeniem
Składniki:
– 2 małe bakłażany
– 2 ząbki czosnku
– około 4 łyżek oliwy z oliwek
– małe opakowanie sera feta
– owoc granatu
– sól
– świeżo mielony pieprz
– zioła prowansalskie
– kiełki (u mnie z buraka)
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
KROK 2:
Odcinamy końcówkę bakłażana i kroimy wzdłuż na połowę.
KROK 3:
Następnie nacinamy go w kratkę (patrz zdjęcie).
KROK 4:
Solimy i zostawiamy na kilka minut do czasu pojawienia się kropelek z soku. Kropelki ścieramy (bakłażan nie będzie miał gorzkawego posmaku).
KROK 5:
Skrapiamy go obficie oliwą z oliwek.
KROK 6:
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i wkładamy je pomiędzy nacięcia. Odrobinę solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi.
KROK 7:
Bakłażana wkładamy do naczynia żaroodpornego (blaszki) nacięciami do góry i pieczemy około 45 minut.
KROK 8:
Z granata wydobywamy nasionka.
KROK 9:
Ser feta kroimy w cieniutkie kawałeczki.
KROK 10:
Po upieczeniu bakłażana posypujemy pestkami granatu, kawałeczkami sera feta i ozdabiamy kiełkami. Całość na koniec delikatnie skrapiamy oliwą.
Smacznego!!! J. 🙂
Dodaj komentarz