Sandacz to ceniona ryba. W wielu restauracjach uważany jest za prawdziwy rarytas na talerzu. Ma bardzo delikatne białe mięso o wyjątkowym aromacie. Podobno najsmaczniejszy jest złowiony jesienią lub zimą. Dodatki, które Ci dziś zaproponuję delikatnie podkreślą smak ryby i nie zdominują jej. Kiedyś słyszałam gdzieś, że w sandaczu ukryty jest smak migdałów i zapach lasu po deszczu. Może uda Ci się go odnaleźć. Do dzieła! 🙂
Składniki (ryba):
– filety sandacza
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz
Składniki (marchewka):
– opakowanie mrożonej małej marchewki
– łyżka masła
– ½ szklanki soku z pomarańczy
– 1 płaska łyżka cukru
– sól
Składniki (puree) 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duże jabłko
– sól
– 1 małe opakowanie jogurtu
– opcjonalnie – łyżka masła
Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas – najpierw obierz ziemniaki, umyj je, zalej wodą i dodaj sól. Ziemniaki zacznij gotować przed smażeniem ryby.
Przygotowanie:
KROK 1:
Rybę myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.
KROK 2:
Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.
KROK 3:
Rozgrzewamy olej na patelni.
KROK 4:
Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często przewracać, bo może się pokruszyć.
Przygotowanie marchewki:
KROK 1:
Marchewkę gotujemy na parze (do garnka wlej wodę i zagotuj ją, na garnek połóż sitko, wsyp marchewkę i przykryj pokrywką – gotuj przez kilka minut) lub ugotuj w osolonej wodzie. Marchewka powinna być lekko twarda.
KROK 2:
Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy podgotowaną marchewkę, i dodajemy cukier. Przez chwilę smażymy.
KROK 3:
Następnie dolewamy sok pomarańczowy i redukujemy go (czekamy, aż odparuje). Marchewka pokrywa się glazurą z masła i soku. Ma delikatny smak w połączeniu z masłem jej zdrowotne właściwości zwiększają się (prowitamina A zmienia się w witaminę A).
Przygotowanie puree:
KROK 1:
Obrane, umyte, zalane wodą i posolone ziemniaki gotujemy.
KROK 2:
Jabłko obieramy. Przecinamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy je do ziemniaków.
KROK 3:
Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, dodajemy do nich jogurt (oraz masło jeśli używamy) i drobno siekamy na jednolitą masę. Puree jest gotowe.
SMACZNEGO! J 🙂
Dodaj komentarz