Rukola to nie sałata, tylko roślinka z rodziny kapustowatych. Jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu a także kwasu foliowego, witaminy C i luteiny, która chroni nasze oczy przed powstawaniem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Działa też bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Ma ostry trochę korzenny smak, ale podana z delikatnym arbuzem i miętą tworzy doskonałą przekąskę. Rukolę warto polubić 🙂
Składniki:
– małe opakowanie rukoli
– ¼ małego arbuza
– 200 gram sera feta
– 4-5 łyżek nasion słonecznika
– kilka listków mięty
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Składniki na sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego (z białego wina)
Przygotowanie:
KROK 1:
Rukolę myjemy i osuszamy np. na sitku lub ręczniku jednorazowym. Wkładamy do salaterki.
KROK 2:
Pestki słonecznika prażymy na złoty kolor i po ostudzeniu dodajemy do rukoli.
KROK 3:
Arbuza kroimy w małe kawałeczki pozbywając się z niego pestek i wrzucamy do salaterki.
KROK 4:
Fetę kroimy w małe kwadraciki. Listki mięty rwiemy na malutkie kawałeczki. Składniki delikatnie mieszamy, solimy i dodajemy pieprz do smaku.
KROK 5:
W oddzielnym pojemniczku mieszamy oliwę z oliwek z miodem i octem winnym i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Szybko, zdrowo i smacznie 🙂
Dodaj komentarz