Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Fajne na imprezę, ponieważ można przygotować je wcześniej i zapiec przed podaniem. Łatwe do podgrzania.
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
– 2 pojedyncze filety z kurczaka
– 2 łyżki mąki
– pół szklanki sosu sojowego jasnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka miodu
– 2-3 łyżki sezamu
– olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
KROK 1:
Do garnka wlewamy pół szklanki sosu sojowego, dodajemy drobno posiekany czosnek i miód. Wszystko podgrzewamy do chwili, aż miód się rozpuści.
KROK 2:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 części.
KROK 3:
Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kurczaka.
KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka około 3 minuty z każdej strony. Kurczak musi się podsmażyć, ale nie powinien być wysuszony.
KROK 5:
Obsmażone filety wkładamy do garnka z sosem sojowo-miodowo-czosnkowym i dokładnie je obtaczamy, tak by sos lekko wsiąkł w panierkę.
KROK 6:
Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy lekko sosem, w którym go obtaczaliśmy i posypujemy sezamem.
KROK 7:
Przed podaniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, tak by kurczak się podgrzał a sezam delikatnie przyrumienił (około 10 minut).
Kurczaka można podać z ryżem, ulubioną sałatką lub z kromką ulubionego pieczywa.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz