Danie łatwe w przygotowaniu, pełne kolorowych warzyw i ziół. Bazą dania jest ryż, który jest jednym z głównych składników diety bezglutenowej. Nie uczula i jest lekkostrawny. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i witamin z grupy B, ubogi w tłuszcze, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zestawiony z warzywami tworzy zdrowy, pożywny posiłek. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, np. w pracy.
Czas przygotowania: około 30 minut
4-5 porcji
Składniki:
– 1 duży podwójny filet z kurczaka (około 60 dag)
– 400 gram ryżu ( 2 torebki) – polecam mieszankę ryżu białego i dzikiego
– 1 duża czerwona papryka
– 1 mała cukinia
– 1 duża cebula
– malutki kawałek papryczki chili
– opcjonalnie puszka kukurydzy
– duża łyżka oregano
– ½ małej łyżeczki kurkumy
– ½ małej łyżeczki papryki czerwonej mielonej słodkiej
– olej do smażenia
– sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy go.
KROK 2:
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone mięso. Zaczynamy smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak lekko się przyrumieni.
KROK 3:
Na czystej desce (nie wolno kroić warzyw na desce, na której kroiliśmy kurczaka) kroimy drobniutko malutki kawałeczek papryczki chili (bez pestek). Dodajemy do kurczaka.
KROK 4:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do podsmażonego lekko kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy około 3-4 minut.
KROK 5:
Cukinię myjemy. Odcinamy końcówki i kroimy w drobną kostkę.
KROK 6:
Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę.
KROK 7:
Warzywa dodajemy do kurczaka i wszystko razem podsmażamy około 7-8 minut. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, oraz oregano, paprykę i kurkumę.
KROK 8:
Na koniec opcjonalnie dodajemy kukurydzę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy 2-3 minuty.
Danie gotowe. Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz