Składniki:
– 1,5 kg soczystych gruszek np. klapsów
– laska wanilii
– 3 goździki
– kora cynamonu
– 50-60 dag cukru
– ½ litra wódki 45 %
– ½ litra spirytusu (ja używam nalewkowego)
– 1 szklanka wody
– 5 pestek z gruszki (zostawić podczas obierania)
Przygotowanie:
KROK 1:
Gruszki myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroje na małe kawałki – średnio na 8 części.
KROK 2:
Obrane owoce wkładam do słoja, dodaję całą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i pestki z gruszki. Wlewam spirytus i wódkę. Słój szczelnie zamykam i zostawiam w jasnym, ciepłym miejscu. Raz na kilka dni o ile pamiętam staram się poruszyć słojem tak by składniki się przemieszały. Na słój naklejam małą karteczkę z datą przygotowania.
KROK 3:
Po miesiącu, może być kilka dni dłużej, zlewam wytrawną nalewkę ze słoja i odstawiam. Gruszki nadal pozostają w słoju. Zalewam je szklanką wrzątku i zasypuję dwiema szklankami cukru. Zostawiam na 5-6 dni.
KROK 4:
Po tym czasie odcedzam gruszki z syropu na gęstym sitku. Słodki syrop łączę z wytrawną nalewką. Mieszam i przelewam do butelek. Szczelnie zakręcam i odstawiam na miesiąc lub dłużej.
Nie wiem czy nalewka gruszkowa jest zdrowa, ale na pewno pyszna!!!
NA ZDROWIE!!! J. 🙂
Dodaj komentarz