ZDROWE DANIE – na co dzień i od święta.
Orkisz korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu, wit. z grupy B i PP. Poprawia skórę, włosy, paznokcie a także koncentrację i aktywność mózgu. Gluten w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców. Orkisz chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wzmacnia i regeneruje wiele narządów. Jest dobry dla cukrzyków, obniża cholesterol itd., itd.
Składniki:
– 200 g kaszy orkiszowej
– duża podwójna pierś z kurczaka
– cukinia
– papryka
– cebula
– ½ ostrej papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła np. klarowanego
– opcjonalnie kieliszek białego wina, ewentualnie ½ szklanki bulionu
– pestki granatu (gorąco polecam ze względu na smak i właściwości zdrowotne)
– sól
– pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– łyżka oregano
Do podania:
Możemy posypać danie szczypiorkiem i / lub parmezanem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1:
Kaszę orkiszową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem zalecanym przez producenta. Następnie odsączamy (odlewamy wodę) i odstawiamy.
Krok 2:
Kurczaka kroimy w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy kurczaka, solimy, dodajemy pieprz, kurkumę i podsmażamy. Co chwilę mieszając.
Krok 3:
W między czasie kroimy cebulę, czosnek i ostrą papryczkę
Krok 4:
Gdy kurczak będzie podsmażony po około 4- 5 minutach, dodajemy czosnek, cebulę i paprykę i wsypujemy pół łyżki oregano (drugą połowę zostawiamy na potem). Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut, do czasu aż cebula będzie ładnie zeszklona.
Krok 5:
W między czasie kroimy w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa dodajemy na patelnię i ponownie smażymy około 4 minut do czasu aż warzywa lekko zmiękną.
Krok 6:
Dodajemy kaszę i wszystko mieszamy. Po chwili jeśli używamy wina wlewamy wino, lub bulion i odparowujemy. Następnie jeśli jest taka potrzeba możemy lekko dosolić.
Krok 7:
Na koniec wsypujemy pozostałe oregano i dodajemy masło. Mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści.
WKŁADAMY NA TALERZ, DODAJEMY PESTKI GRANATU i ewentualnie szczypiorek i starty parmezan.
PYCHOTKA!!!! GORĄCO POLECAM!!! J. 🙂
Dodaj komentarz