Składniki:
 – 1 brokuł
 – 1 cebula
 – 2 ząbki czosnku
 – 2 łyżki oliwy z oliwek
 – 2 marchewki
 – 1 pietruszka
 – mała puszka mleczka kokosowego
 – 1 listek laurowy
 – ziarenka ziela angielskiego
 – sól, pieprz
Dla osób lubiących wyraziste smaki ewentualnie można dosypać odrobinę vegety, czy warzywka. Jeżeli ktoś chce skorzystać z tej opcji ( nie polecam) warto wyszukać w marketach taki zestaw przypraw bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków.
DO PODANIA:
– Grzanki *
 – Jogurt greki
 – Prażone pestki dyni**
 – Prażone pestki słonecznika**
Krok 1:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i cebulę. Zrumieniamy na lekko złoty kolor. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w cieniutkie talarki. Podsmażamy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy kwiaty brokuła (pień nie nadaje się do zupy). Ponownie podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszają. Dodajemy wody tyle, żeby przykryć kwiaty brokuła.
Krok 2:
Gotujemy około 10 minut, tak by brokuł był miękki, ale nie stracił koloru. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy garnek z kuchenki. Chwilę czekamy, aż zupa lekko odparuje.
Krok 3:
Następnie blenderem blendujemy (mielimy) wszystko na krem.
Krok 4:
Zupę ponownie wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy małą puszkę mleczka kokosowego. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-4 minut.
*Grzanki :
Pieczywo kroimy w drobne kostki. Patelnie podgrzewamy, wrzucamy grzanki, solimy solą morską i posypujemy suszonym oregano.
**Pestki: wrzucamy na patelnię i prażymy na złoty kolor.
PROPOZYCJA PODANIA:
Wlewamy zupę na talerz, dodajemy łyżkę jogurtu greckiego (może być też gęsta śmietana), dodajemy grzanki i pestki.
SMACZNEGO!!! 🙂




Dodaj komentarz