Składniki:
 – filet z halibuta (polecam nie mrożone)
 – 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 – 3 łyżki bułki tartej
 – 3 łyżki oleju rzepakowego
 – sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1:
 Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.
KROK 2:
 Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.

KROK 3:
 Rozgrzewamy olej na patelni.
KROK 4:
 Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często  przewracać, bo może się pokruszyć.

KROK 5:
 Rybę delikatnie zdejmuję na talerz wyłożony ręcznikiem jednorazowym, żeby ociekła z oleju.

Propozycja podania: Doskonale smakuje z cukinią.
SMACZNEGO!!! J. 🙂

Dodaj komentarz