Jola Gotuje

Sernik

,

Jest takie ciasto, które bez względu na okoliczności zawsze chętnie zjem 🙂

To najsmaczniejszy serniczek na świecie!

Przepis, który podaję wymaga trochę pracy, ale ma też swoje zalety. Kruchego spodu nie musimy wcześniej podpiekać, a dobrze przechowywany sernik długo zachowuje świeżość.

SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
– 350 g maki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier wanilinowy
– 150 g masła
– 1 jajko
– 2 żółtka

Masa serowa:
– 1 kg zmielonego sera (tłusty, lub półtłusty)
– 250 g masła
– 1 i ½ szklanki cukru pudru
– 8 żółtek (pozostałe białka zamrażamy na bezikiJ)
– 5 białek 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki rodzynek
– 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej*

Lukier:
– około 1 szklanki cukru pudru (może być potrzeba użycia większej ilości)
– sok z ½ cytryny
– kilka kropel olejku zapachowego pomarańczowego
– 1 łyżka gorącej wody

Posypka:
– kandyzowana skórka z pomarańczy wg uznania

Dodatkowo:
– papier do pieczenia
– duża kwadratowa forma o wymiarach ok. 20×30 cm

* postaraj się wyszukać na półce sklepowej skórkę pomarańczową, która ma jak najkrótszą listę produktów w składzie – niezbędne składniki to skórka z pomarańczy, cukier i woda – im mniej konserwantów i utrwalaczy tym lepiej

Przygotowanie:

KROK 1:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i zimnym masłem. Siekamy, lub miksujemy mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka.

IMG_9798

KROK 2:
Następnie dodajemy jajko i żółtka i łączymy składniki w gładką jednolitą masę. Może być potrzeba dodania odrobiny mąki lub 1 łyżki zimnej wody.

KROK 3:
Z ciasta przygotowujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

IMG_9799

KROK 4:
Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, za pierwszym razem z masłem. Jeżeli używamy sera przemielonego, dokładnie łączymy go z masłem.

KROK 5:
W oddzielnym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem pudrem (ja to robię mikserem).

KROK 6:
Do utartych żółtek powoli dodajemy zmielony ser z masłem, mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową, oraz zapach pomarańczowy.

IMG_9803

KROK 7:
W oddzielnym naczyniu ubijamy 5 białek na sztywną pianę i na koniec łączymy je z masą serową.

KROK 8:
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (polecam) lub grubo smarujemy masłem.

KROK 9:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

KROK 10:
Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed przełożeniem do formy. Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy je na dno formy. Następnie dziurkujemy je widelcem.

IMG_9801IMG_9802

KROK 11:
Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę serową.

KROK 12:
Z pozostałego ciasta formujemy cienkie paseczki i delikatnie obtaczamy je w mące. Jeżeli masa serowa jest gęsta (taka powinna być) od razu rozkładamy je na wierzchu na ukos, tworząc kratkę (patrz zdjęcie). Może się jednak zdarzyć, szczególnie jeżeli używaliśmy gotowego sera mielonego, że masa jest zbyt płynna – w takim przypadku wstawiamy sernik na około 15 minut do piekarnika i podpiekamy masę serową, żeby zgęstniała. Na podpieczoną masę (uwaga gorące) delikatnie rozkładamy paseczki ciasta wg powyższego opisu (w kratę, na ukos).

IMG_9805

KROK 13:
Sernik pieczemy około godziny na delikatnie złoty kolor.

IMG_9807

KROK 14:
Gdy sernik jest już upieczony i wystudzony zabieramy się za przygotowanie lukru. Do cukru dodajemy wodę, zapach pomarańczowy i stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

IMG_9809IMG_9810IMG_9811

KROK 15:
Lukier polewamy na wystudzony sernik i na koniec posypujemy go kandyzowaną skórką.

IMG_9812IMG_9813

Processed with MOLDIV

Gorąco polecam! Kocham ten serniczek! J. 🙂

63 odpowiedzi do „Sernik”

  1. UID_38812611###
    test

  2. UID_84337204###
    test

  3. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  4. I read this paragraph completely on the topic of the difference of most up-to-date
    and preceding technologies, it’s remarkable article.

  5. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  6. I am really inspired with your writing talents as well as with the format
    on your blog. Is this a paid subject or did you modify it yourself?
    Either way keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a great
    blog like this one nowadays..

  7. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, wonderful blog!

  8. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  9. UID_35347853###
    test

  10. UID_82805853###
    test

  11. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  12. UID_34729699###
    test

  13. UID_33313906###
    test

  14. UID_14959255###
    test

  15. UID_89943294###
    test

  16. UID_26569160###
    test

  17. UID_76872031###
    test

  18. UID_35301416###
    mama yu kero

  19. UID_37989802###
    test

  20. UID_36093471###
    test

  21. UID_49154052###
    test

  22. UID_49633525###
    test

  23. UID_72797786###
    test

  24. UID_99106393###
    test

  25. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  26. UTzkOEiB2cV

  27. QsA8SivpEUy

  28. xNMtFka3UsG

  29. Jqc6FREGsYU

  30. L956So4IQun

  31. 25gBpPwtU3Y

  32. N5uExFb4cUZ

  33. bYXxG2Epy47

  34. N98thIiH4yc

  35. NMCrgY4D5uf

  36. AnJWk5wFPZf

  37. V72aBGfH8mR

  38. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  39. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *