Jola Gotuje

Carpaccio z pomarańczy z daktylami nadziewanymi ricottą i prażonymi orzechami

,

Przekąska, którą Ci dziś zaproponuję to doskonałe danie na dobrą pogodę (bo jest lekka i zdrowa) i niepogodę (bo poprawia humor i podnosi odporność organizmu).

Głównym składnikiem są tu pomarańcze, które stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, potasu i wody. Woda oczyszcza nasz organizm z toksyn, witamina C to doskonały antyoksydant, który niszczy wolne rodniki, które gromadzimy z powodu stresu, niewyspania, używek, czy zanieczyszczonego środowiska, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy)  korzystnie działają na nasze nerwy i skórę oraz cenny potas, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Owoce te warto jeść z błonkami rozdzielającymi miąższ i białą częścią skórki, ponieważ znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Dodatkowym atutem pomarańczy są olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania owoców ze skórki. Olejki te działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Porcje: 2

 

Składniki:
– 3 pomarańcze
– 10 suszonych daktyli bez pestek
– 3 duże łyżki sera ricotta
– 2 łyżki obranych orzechów włoskich
– kilka listków sałaty
– 1 łyżka octu winnego (białego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

KROK 1:
Ocet łączymy z cukrem, odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

KROK 2:
Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.

KROK 3:
Daktyle nacinamy wzdłuż, nie przecinając ich do końca. Napełniamy je serkiem ricottą i „zamykamy” (patrz zdjęcie).

IMG_9991

KROK 4:
Pomarańcze obieramy ze skórki. Jeżeli zależy nam na pięknym wyglądzie potrawy zdejmujemy biała skórkę, ale ja zostawiam ją ze względu na jej właściwości zdrowotne. Następnie kroimy je w cieniutkie plasterki (patrz zdjęcie).

IMG_9992

KROK 5:
Plasterki pomarańczy układamy na 2 talerze. Na wierzch rozkładamy sałatę. Skrapiamy sosem i posypujemy orzechami. Na sam koniec układamy daktyle.

IMG_9993

Processed with MOLDIV

 

 

Smacznego! 🙂

 

54 odpowiedzi do „Carpaccio z pomarańczy z daktylami nadziewanymi ricottą i prażonymi orzechami”

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  2. UID_31937548###
    cekdapa

  3. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  4. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  5. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  6. UID_38540335###
    agentotoplay

  7. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  8. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  9. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  10. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  11. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  12. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  13. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  14. UID_18396685###
    test

  15. UID_20861405###
    123

  16. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  17. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  18. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  19. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  20. tHd1aE8PL2z

  21. MIuyUzkRsHq

  22. cd5BUsH2MPb

  23. qZThNovF2ZA

  24. cgOjLO68BRZ

  25. 30sB6n4X6u4

  26. uS3LALS2Yzn

  27. ZDFImdt4ayO

  28. ozaDBweCf0Z

  29. VqZSSigh0o9

  30. vs8J5Adg9Ey

  31. vQ8NOAKjB2p

  32. iL2vpJUgtPq

  33. 6Ux3QEVykC7

  34. mZabFzTwwcl

  35. x2Ej0WDhghw

  36. vxtOfmxyuZA

  37. AaZOZm7OuxX

  38. 9oaMZlsWVGU

  39. hlU3faYWb47

  40. ognXzyc1Emw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *