Jola Gotuje

Carpaccio z pomarańczy z daktylami nadziewanymi ricottą i prażonymi orzechami

,

Przekąska, którą Ci dziś zaproponuję to doskonałe danie na dobrą pogodę (bo jest lekka i zdrowa) i niepogodę (bo poprawia humor i podnosi odporność organizmu).

Głównym składnikiem są tu pomarańcze, które stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, potasu i wody. Woda oczyszcza nasz organizm z toksyn, witamina C to doskonały antyoksydant, który niszczy wolne rodniki, które gromadzimy z powodu stresu, niewyspania, używek, czy zanieczyszczonego środowiska, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy)  korzystnie działają na nasze nerwy i skórę oraz cenny potas, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Owoce te warto jeść z błonkami rozdzielającymi miąższ i białą częścią skórki, ponieważ znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Dodatkowym atutem pomarańczy są olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania owoców ze skórki. Olejki te działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Porcje: 2

 

Składniki:
– 3 pomarańcze
– 10 suszonych daktyli bez pestek
– 3 duże łyżki sera ricotta
– 2 łyżki obranych orzechów włoskich
– kilka listków sałaty
– 1 łyżka octu winnego (białego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

KROK 1:
Ocet łączymy z cukrem, odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

KROK 2:
Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.

KROK 3:
Daktyle nacinamy wzdłuż, nie przecinając ich do końca. Napełniamy je serkiem ricottą i „zamykamy” (patrz zdjęcie).

IMG_9991

KROK 4:
Pomarańcze obieramy ze skórki. Jeżeli zależy nam na pięknym wyglądzie potrawy zdejmujemy biała skórkę, ale ja zostawiam ją ze względu na jej właściwości zdrowotne. Następnie kroimy je w cieniutkie plasterki (patrz zdjęcie).

IMG_9992

KROK 5:
Plasterki pomarańczy układamy na 2 talerze. Na wierzch rozkładamy sałatę. Skrapiamy sosem i posypujemy orzechami. Na sam koniec układamy daktyle.

IMG_9993

Processed with MOLDIV

 

 

Smacznego! 🙂

 

42 odpowiedzi na „Carpaccio z pomarańczy z daktylami nadziewanymi ricottą i prażonymi orzechami”

  1. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  2. UID_18396685###
    test

  3. UID_20861405###
    123

  4. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  5. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  6. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  7. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  8. tHd1aE8PL2z

  9. MIuyUzkRsHq

  10. cd5BUsH2MPb

  11. qZThNovF2ZA

  12. cgOjLO68BRZ

  13. 30sB6n4X6u4

  14. uS3LALS2Yzn

  15. ZDFImdt4ayO

  16. ozaDBweCf0Z

  17. VqZSSigh0o9

  18. vs8J5Adg9Ey

  19. vQ8NOAKjB2p

  20. iL2vpJUgtPq

  21. 6Ux3QEVykC7

  22. mZabFzTwwcl

  23. x2Ej0WDhghw

  24. vxtOfmxyuZA

  25. AaZOZm7OuxX

  26. 9oaMZlsWVGU

  27. hlU3faYWb47

  28. ognXzyc1Emw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *