Szpinak przygotowywany w latach 80-tych, czy 90–tych to zmora dzieciństwa niejednego z nas. Dziś na szczęście na tę roślinkę patrzymy zupełnie inaczej i bardzo dobrze, bo to mały skarb, w którym kryje się między innymi żelazo, magnez, potas, beta-karoten, kwas foliowy, witamina C, K, B, E i luteina. Listki szpinaku mają właściwości antynowotworowe, regulują pracę serca, chronią przed miażdżycą, pomagają walczyć ze stresem, bólem i zawrotami głowy. Powinny go jeść kobiety w ciąży. Osoby na diecie koniecznie powinny go włączyć do swojego jadłospisu, bo jest niskokaloryczny.
Szpinak ma jednak pewną wadę. Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową.
Składniki:
 – małe opakowanie szpinaku
 – 250 g boczniaka ostrygowatego
 – 1 owoc granatu
 – 4-5 ząbków czosnku
 – 1 łyżka miodu
 – 3 łyżki octu balsamicznego
 – 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
 – 4-5 łyżek orzechów
 – 1 łyżka oliwy do podsmażenia orzechów
 – 1 łyżka cukru trzcinowego
 – sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
KROK 1:
 Szpinak myjemy i osuszamy.
KROK 2:
 Owoc granatu obieramy  (wydobywamy nasionka) i łączymy ze szpinakiem.

KROK 3:
 Czosnek obieramy i kroimy w malutkie kawałeczki.
KROK 4:
 Grzyby myjemy i kroimy na drobne kawałeczki.

KROK 5:
 Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy czosnek i podsmażamy na złoty kolor.

KROK 6:
 Na patelnię wkładamy grzyby. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Grzyby smażymy na delikatnie złoty kolor (około 7-8 minut).

KROK 7:
 Gdy grzyby się usmażą dodajemy do nich łyżkę miodu i 3 łyżki oleju balsamicznego. Wszystko podsmażamy przez krótką chwilę. Grzyby wraz z sosem z patelni wkładamy do szpinaku.
KROK 8:
 Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy orzechy i wsypujemy cukier trzcinowy. Karmelizujemy orzechy. Gdy cukier się roztopi i otoczy orzechy, dodajemy je do sałatki.

KROK 9:
 Całość mieszamy. Możemy delikatnie posolić i dodać świeżo mielony pieprz.

Propozycja podania:
- Z kotlecikami z indyka z cukinią i cebulką.
 - Z ulubionym pieczywem, grzanką, lub jako samodzielna przekąska.
 
Smacznego!!! J 🙂

Dodaj komentarz