Kuskus to lekkostrawna kasza, bardzo łatwa w przygotowaniu, doskonała do dań obiadowych i deserów. Jest produktem zbożowym zawierającym dużo białka a także żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B i błonnika. W połączeniu z ziarnami granatu, pomidorkami, arbuzem, koperkiem i szczypiorkiem tworzy doskonałą, lekką przekąskę. Może być świetnym dodatkiem do dań obiadowych. U mnie w domu po przygotowaniu tej sałatki zapachniało wiosną na talerzu 🙂
Składniki:
 – ¾ szklanki kaszy kuskus
 – mały kawałek arbuza (1/4 część)
 – 8-10 pomidorków koktajlowych
 – ziarna z 1 granatu
 – 1 mała czerwona cebulka
 – mały pęczek koperku
 – ½ pęczka szczypiorku
 – ½ łyżeczki kurkumy
 – sól
 – świeżo mielony pieprz
 – 1 łyżka oliwy z oliwek
 – 1 łyżka octu balsamicznego
 Przygotowanie:
KROK 1:
 Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 1 cm. nad powierzchnię kaszy, solimy, dodajemy kurkumę, mieszamy  i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Po tym czasie kasza jest gotowa.

KROK 2:
 Granat obieramy i ziarenka dodajemy do kuskusu.
KROK 3:
 Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i łączymy z kaszą.
KROK 4:
 Arbuza kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy.
KROK 5:
 Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kuskusem.

KROK 6:
 Koperek i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do kaszy.

KROK 7:
 Na koniec wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

Propozycja podania:
- Samodzielna przekąska
 - Dodatek do dań obiadowych – u mnie z mielonymi kotlecikami z indyka.
 
Podziel się z ukochaną osobą J . 🙂

Dodaj komentarz