Dzisiaj chcę Ci zaproponować lekkie zdrowe danie z ryby w formie pieczonych filecików. Dorsz w połączeniu z ziarnami granatu i orzechami tworzy smaczną, lekką i ciekawą potrawę doskonałą na obiad lub kolację.
Zapewne wiesz, że dorsz to drapieżna ryba morska o białym mięsie. Poza walorami smakowymi jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale obniżają poziom złego cholesterolu i z których wyrabia się np. tran. Danie łatwe w przygotowaniu.
4 porcje
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
 2 filety z dorsza
 1 łyżka masła  do smażenia
 1 łyżka masła do pieczenia
 1 cebula
 2 cm papryczki chili
 2 ząbki czosnku
 ¼ szklanki białego wina
 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 5 łyżek ziarenek granatu
 2 łyżki soku z cytryny
 łyżka bazylii
 sól i świeżo mielony pieprz
 1 łyżka posiekanej  natki pietruszki (opcjonalnie)
 Przygotowanie:
KROK 1:
 Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni.
KROK 2:
 Filety myjemy, osuszamy (jeżeli używamy mrożonych musimy je najpierw rozmrozić), kroimy na porcje, oprószamy solą. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny.

KROK 3:
 Cebulę  i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawiamy  pestek i drobniutko kroimy. Na patelnię wkładamy masło klarowane, roztapiamy je, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę.

KROK 4:
 Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino i odparowujemy, dodajemy orzechy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ziarna granatu, doprawiamy solą i pieprzem.


KROK 5:
 Na filety wykładamy przesmażoną cebulkę z granatem. Dodajemy masło pocięte w malutkie plasterki (patrz zdjęcie) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i suszoną bazylią.


KROK 6:
 Rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy od grubości filetu). Na koniec rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.


Propozycja podania:
- Grzanki z masłem czosnkowym zapiekane w piekarniku razem z dorszem
 - Ryż
 
Na zdrowie! J. 🙂

Dodaj komentarz